Юнкер прие покана да посети Русия през юни

Юнкер прие покана да посети Русия през юни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети Русия през юни, съобщи негова говорителка, цитирана от агенция "Ройтерс".

Юнкер ще използва възможността да представи европейската гледна точка за отношенията с Русия, заяви говорителката.

Миналата година председателят на ЕК заяви, че действията на Брюксел спрямо Москва не бива да бъдат диктувани от Вашингтон и че отношенията с Русия трябва да се подобрят. Това доведе до критиките на някои европейски политици, които настояват за поддържането на икономическите санкции, наложени след анексацията на Крим.

За първи път ограниченията бяха въведени през 2014 г., а по-късно бяха разширени заради обвиненията към Кремъл, че подкрепя сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира наскоро, че не очаква те да паднат. "Лидерите на държавите, членки на ЕС, обвързаха вдигането на санкциите с изпълнението на договореностите от Минск. До момента това не е постигнато", заяви тя.

По-рано няколко европейски страни намекнаха, че ембаргото срещу Русия може да бъде смекчено през юли в опит да се намали напрежението между Москва и Брюксел, въпреки факта, че постигнатото примирие в Mинск миналата година не доведе до прекратяване на конфликта в Донбас. Според Могерини обаче политика на ЕС няма да претърпи съществена промяна, въпреки че по-късно през 2016 г. се очаква сериозна политическа оценка на бъдещите ходове на блока.

 

#Жан-Клод Юнкер #Владимир Путин #Русия #Еврокомисия #Брюксел #санкции #Москва #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"