Омбудсманът изпрати на Цецка Цачева желаните от българи в чужбина промени в Изборния кодекс

Омбудсманът изпрати на Цецка Цачева желаните от българи в чужбина промени в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра й. Те бяха поискани от представители на българи в чужбина, като целта е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване на българските граждани в чужбина.

Манолова предлага да бъдат върнати отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.

Сред предложенията й са създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина", създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства, активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции.

"Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.", мотивира се омбудсманът Мая Манолова, автор на предишния Изборен кодекс.

"Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии", пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая Манолова.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.
"Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират, както постановява и разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България", е позицията на омбудсманът.

Според проекта на Манолова броят на мандатите в многомандатните изборни райони се определя в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база на резултатите от последното преброяване на населението - за изборните райони в страната, и броя гласували на предходните два избора за Народно събрание - за изборния район извън страната.

Манолова е предложила и подробно изчисление и разпределение на мандатите в страната и в чужбина.

Според закона за омбудсмана председателят на парламента Цецка Цачева трябва да запознае депутатите с писмото на омбудмана и всеки от тях би могъл да ги внесе.

#Мая Манолова #Цецка Цачева #омбудсман #Изборен кодекс #българи в чужбина #мандат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"