България е на второ място в Европа по тютюнопушене

България е на второ място в Европа по тютюнопушене
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението ни пуши.

В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно. За тези данни алармира д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Тя е на мнение, че държавата не прави нищо по този въпрос. 

Д-р Гаврилова изрази недоволството си, че въведените ограничения по заведенията не се спазват, а контролът не е ефективен. "Актовете падат в съда, тогава когато изобщо бъдат съставени. В цял свят ще въведат опростената опаковка на цигарите, но ние въобще не даваме такива индикации. Новите опаковки би трябвало да повлияят, те действат отблъскващо. Цената е най-важна. Тя е средството, което най-пряко влияе, но трябва да се увеличава драстично - с лев, лев и 20 ст, за да има ефект", коментира д-р Гаврилова.

Тя уточни, че се очаква страшните опаковки да доведат до 2% намаление на пушачите в ЕС, на фона на 20 млн. любители на цигарите. При ефективен контрол и след забрана на рекламата, д-р Гаврилова вижда още няколко процента спад сред пушачите.

"Но не може гражданите да казват, че нарушенията стават след 23:00 ч., а ти да отидеш на проверка в 12:00 ч. Министерството на здравеопазването не поставя този проблем на преден план, а превенцията е много важна. Ограничавайки този рисков фактор, ограничаваме инфарктите, инсултите и други заболявания", посочи гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

#СЗО #Европа #тютюнопушене #гърци #население #ЕС #превенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"