Всеки четвърти българин трепери за работата си - повечето нашенци разчитат само на заплата

Всеки четвърти българин трепери за работата си - повечето нашенци разчитат само на заплата
БГНЕС
A A+ A++ A

25% от българите се страхуват най-много от безработица. Това заяви Атила Хорват - генерален директор на "Провидент файненшъл"-България.

На следващо място като процент са българите, които се притесняват от нарастването на разходите им за живот (режийните) или липса на разполагаем доход. По това отношение се отличаваме драстично от останалите страни в Европа. Българите се притесняват и от нарастващите разходи за здравеопазване, допълни Хорват.

Според него всеки четвърти се страхува от безработица, 55% от българите са оптимисти за бъдещето си, 70% от участвалите в проучването не разполагат със спестявания, 62% имат доверие на небанковите институции.

Тези данни са от проучване, в което са участвали 9 хил. потребители от осем държави, включени в проучването през април тази година. В България над 500 клиенти са взели участие. Проучването включва също държави като Румъния, Унгария, Полша, Чехия и други.

Причината българите толкова да се страхуват да останат без работа е, че нямат спестявания и разчитат единствено на заплатата си. У нас безработицата е сравнително ниска, но хората нямат спестявания, на които да разчитат, обясни Хорват.

По този показател е имало високи нива и през миналата година, като през тазгодишното проучване 70% посочват, че нямат никакви спестявания. Този процент е висок и в Румъния, и в Унгария, но у нас е много по-висок от средноевропейските данни, коментира Мирослава Георгиева от GFK.

Освен това българинът е станал и по-песимистичен, че ще има положително развитие. Независимо от данните, които изнася Националният статистически институт, хората прогресивно започват да нямат доверие в развитието на страната. Най-оптимистични към финансовото си състояние са румънците.

Когато теглят кредит, хората се интересуват най-вече от това колко големи ще са вноските, както и колко ще бъде голяма крайната сума, която ще изплатят. 42% пък смятат, че е важно условията по кредита да са ясни.

44% от участвалите в проучването българи теглят кредит за ремонт - това е доста висок процент от средното за Европа. Ние сме по-склонни да инвестираме в поддръжка на домовете си. На следващо място са кредитите при извънредни обстоятелства, като данните са еднакви с тези за европейците, но това, което ни различава драстично е, че много българи теглят кредити за здравеопазване и за образование, нещо, което на запад не е типично.

 

 

#безработица #спестявания #заплата #кредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »