Орешарски: Ако продължат взиманията на заеми, рискуваме финансовия суверенитет на страната

Орешарски: Ако продължат взиманията на заеми, рискуваме финансовия суверенитет на страната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екс премиерът Пламен Орешарски коментира пред Нова телевизия, че през 2009 година дългът към БВП е бил 14 на сто, а днес е 29 процента. "Няма да намерите специалист в света, който да не каже на тези две цифри "да, това е начало на дългова спирала", увери той.

„Ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимост от кредиторите - процеси, които сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години", коментира Орешарски.

Според него, за да се стопира въртенето на дълговата спирала, има две мерки. Едната е свързана с ограничаване на нови вземания, а другата е ускоряване на икономическия растеж, така че съотношението на дълга към БВП да се запази или дори да започне да намалява.

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка, бившият премиер определи като "нелепи" обвинения на настоящия министър-председател по темата към предишния кабинет, позовавайки се на доклада на "Аликс партнърс". Той посочи, че след като е извадил част от държавните пари от КТБ, трудно може да бъда обвинен в симпатии към тази банка.

Бившият премиер отново отбеляза, че страната има проблем с усвояването на европарите. "Това го каза и Кристалина Георгиева. И тя ли е опонент на премиера? Преди няколко дни каза, че има голям проблем с усвояването и след една година тя ще бъде изправена пред опасността, ако не се вземат мерки - все още не е късно - да спонтира някои суми", каза Орешарски. Той се позова на данни от информационната система ИСУН, според които страната ни е усвоила 1.6 на сто от средствата, до които има достъп до 2020-а. По думите му при предишния програмен период 2007-2014 през 2009 година България е усвоила дори малко повече средства и според Борисов тогава това е било провал. "Ако е провал през 2009 година, питам какво е сега", отправи въпрос Орешарски.

Той каза, че в дебата, който двамата с настоящия премиер от време на време водят, се опитва да отговори на Борисов с "цифри, а не с литература".

#Пламен Орешарски #Бойко Борисов #вземания #БВП #европари #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »