Британски учени се обявиха твърдо против Брекзит

Британски учени се обявиха твърдо против Брекзит
Питър Хигс, Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тринадесет британски Нобелови лауреати предупреждават срещу излизането на Великобритания от Евросъюза, като подчертават, че то ще нанесе удар върху научните изследвания в страната.

В писмо, адресирано до всекидневника „Дейли Телеграф“, групата учени заявяват, че перспективата да се загуби финансирането от Евросъюза представлява голям риск за британската наука.

Науката захранва нашето благоденствие, нашата здравна система, способността за иновация и икономическия растеж, изтъкват учените, сред които физикът Питър Хигс, Нобелов лауреат за 2013, и биохимикът Пол Нърс, удостоен с наградата през 2001.Твърденията на привържениците на Brexit, че бюджетът ще запълни тази дупка във финансирането, са наивни, добавят учените, като обръщат внимание на факта че британския БВП, отделян за наука, и без това е под средния за ЕС и за ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

Предупреждението на учените идва след публикуването на резултатите от нова анкета, които 12 дни преди датата на референдума 23 юни дават преднина от 10 пункта на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС.


#ЕС #Великобритания #учени #Брекзит #Питър Хигс #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »