Правителството одобри втория пакет промени в Закона за съдебната власт

Правителството одобри втория пакет промени в Закона за съдебната власт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На редовното си заседание правителството одобри втория пакет промени в Закона за съдебната власт. Те предвиждат засилване на съдийското самоуправление и децентрализация на прокуратурата. Текстовете дават и правомощия на Инспектората към ВСС да прави проверки на имуществото и моралните качества на магистратите. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева изрази надежда промените да бъдат приети преди лятната ваканция на Народното събрание.

Правителството одобри втория пакет промени в Закона за съдебната власт, отнасящи се до съдийското самоуправление, децентрализацията на прокуратурата и правомощията на Инспектората към ВСС. Припомняме ви, че миналия четвъртък Висшият съдебен съвет отхвърли целия проект без ясни аргументи за това.

В интервю за ТВ Европа Екатерина Захариева обяви, че най-сериозната съпротива срещу проекта е свързана със съдийското самоуправление.

Правосъдният министър се надява промените в Закона за съдебната власт да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите. Екатерина Захариева обяви, че от ГЕРБ ще подкрепят текстовете, а сигналите от Реформаторския блок, ПФ и АБВ са също в тази посока.

 

#правителство #Закон за съдебната власт #Екатерина Захариева #ГЕРБ #АБВ #ПФ #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"