Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти в Истанбул

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти в Истанбул
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сблъсъци избухнаха в Истанбул между полицията и мирни демонстранти. Няколкостотин души изразиха своя протест срещу нападението над група почитатели на британската група „Рейдиохед”. В петък фенове се бяха събрали в музикален магазин по повод излизането на новия албум на групата и бяха атакувани от двайсетина мъже, които хвърляха камъни и бутилки по тях.

Турската полиция използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия срещу близо 500 демонстранти, събрали се, за да изразят подкрепата си за нападнатите ден по-рано почитатели на британската музикална група "Рейдиохед". Протестиращите скандираха логунзи „Ще дойде време, когато течението ще се обърне и Партията на справедливостта и развитието ще бъде подведена под отговорност”. Протестната проява бе в квартал "Джихангир", близо до площад „Таксим.

Протестът бе организиран в отговор на нападението от петък срещу музикален магазин в Истанбул, в който имаше парти по повод новия албум на "Рейдеохед". Група от около 20 души се събра и започна да хвърля бутилки и камъни срещу посетителите. Предполага се, че недоволството им е било предизвикано от обстоятелството, че в магазина се е пиел алкохол, забранен в ислямската религия.

Въпреки че Турция е светска държава по конституция преобладаващата част от населението са мюсюлмани. Много турци, в това число и президентът Ердоган, спазват стриктно изискванията и забраните на Корана и избягват алкохола. При управлението на Партията на справедливостта и развитието Турция забрани рекламите на алкохол и въведе строги ограниченията за продажбата му.

„Сърцата ни са с онези наши почитатели, които бяха нападнати в магазина „Велвет ИндиГраунд” в Истанбул. Надяваме се, че някой ден тези прояви на насилие и нетърпимост ще останат в миналото. Засега засвидетелстваме нашата любов и подкрепа за феновете си в Истанбул”, написаха в специално изявление по повод инцидента музикантите от "Рейдиохед".

#сблъсъци #Истанбул #полиция #демонстранти #Реджеп Ердоган #Таксим #бутилки #камъни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"