Високо напрежение сред висшите магистрати! Защо Цацаров напусна ядосан заседанието на ВСС

Високо напрежение сред висшите магистрати! Защо Цацаров напусна ядосан заседанието на ВСС
Сотир Цацаров / БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров излезе извън нерви на днешното заседание на Висшия съдебен съвет и ядосан напусна залата, в която се събират висшите магистрати. Сдържаният иначе главен прокурор се скара със свой колега заради предложението му да се засилят пограничните съдилища и демонстративно напусна заседанието, съобщи БТА.

Преди няколко дни Цацаров предложи на пленума на ВСС да се формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, които гледат случаи, свързани с миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция.

 Срещу него по процедурни причини, но и заради официалната статистика, че има намаление на бежанския поток през първото тримесечие на годината, възрази Соня Найденова.

Цацаров реагира с думите, че проблемът "не е съдийската, прокурорската колегия, проблемът Ви е, че предложението е направено от мен и касае съдилищата". И намери в казаното от Соня Найденова личен мотив, "защото имате лични семейни причини за това, защото трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата."

След тези думи Цацаров напусна заседанието на съвета като тръшна вратата след себе си, а преди това заяви, че оттегля предложението си: ”Живейте в света, в който в съдийската колегия доминират хора на прокуратурата, в прокурорската Цацаров си е установил властта, а пък при избора на... какво беше там - директор на НИП фактическото мнозинство е пак в ръцете на Цацаров и Колев. Давайте интервюта, смятайте, че хората, които работят по граничните райони, ви слушат...  Много се лъжете!”

В същото време измененията в Закона за съдебната власт, които бяха в центъра на днешното заседание, се оказаха първата тема, по която началниците на двете върховни съдилища споделиха едно мнение.

Председателите на двете върховни съдилища поискаха корекции в проекта за Закон за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление. Според Лозан Панов и Георги Колев текстовете трябва да бъдат прецизирани, така че да се постигне баланс между правомощията на административните ръководители и на общите съдийски събрания

Лозан Панов, правейки уговорката, че в съдийското самоуправление има потенциал, акцентира на думата баланс. "Фактически стига до това да имаме изземване на функции без споделена отговорност. Представете си има избран председател, който има своя концепция, защитена тук, пред ВСС, която концепция обаче например не се споделя от Общото събрание. Как би могъл той да реализира своята административна и управленска политика, ако не може да го направи това и законът не му го позволява. Фактически, се стига до това да имаме изземване на функции без споделена отговорност. Нещо, което според мен, не е баланс”, каза председателят на ВКС Лозан Панов.

Колегата му от административния съд Георги Колев допълни: „Ще има конфликт между решенията, които ще взема в качеството си на административен орган общото събрание, както и административният ръководител, който все още се води такъв”.

Той подчерта, че трябва да стане ясен моделът, по който ще работят съдилищата: „Или да премахнем въобще административните ръководители и да сложим един човек до 6 месеца на ротация и общото събрание да ръководи, или обратното. Трябва да изберем модела – хибриден модел е невъзможен”

В коментар за обтегнатите си отношения с правосъдния министър Екатерина Захариева именно заради Закона за съдебната власт Георги Колев каза:  "Може би не ѝ харесва на министър Захариева моето становище по тези въпроси. Това е нормално, все пак това е нейният закон. След като аз не съм съгласен с някои от позициите, нормално".





#ВСС #Соня Найденова #Закона за съдебната власт #Лозан Панов #Георги Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"