Петкова: България вече плаща дневна лихва по решението на арбитража в Париж

Петкова: България вече плаща дневна лихва по решението на арбитража в Париж
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

Чистата сума, която България трябва да плати по Арбитражното дело за АЕЦ "Белене" е 555 милиова 841 хиляди евро. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред комисията по енергетика в Народното събрание. Министър Петкова бе категорична, че решението на Арбитражния съд е обективно и показва какви действия са довели до този арбитраж.

"Това, което е предвидено в решението на Арбитража е това, че съответно НЕК дължи законната лихва съгласно българското законодателство до издължаване на пълния размер на дължимата сума", обясни министър Петкова. Тя добави, че България вече заплаща дневна лихва по решението на арбитража в Париж.

"След като през 2008 г. сме подписали споразумение №5 за 673 млн.евро за това оборудване, следва да го платим", обясни министърът. По думите й Арбитражът оставя възможност за изход по отношение на оборудването. "Опциите са няколко", обясни Петкова. Първата е, че НЕК може да стане собственик на оборудването, втората - НЕК може да го предостави на руската страна за обратно изкупуване, а третата - НЕК може заедно с "Атомстройекспорт" да го продаде на трета страна задено с конструкцията. "Това са трите възможни опции, които съществуват в кориците на арбитража", каза министърът.

Исковете, заведените от "Атомстройекспорт"  в Арбитражния съд са били 7, за сумата от 1,2 млрд.евро. От тях повече от половината от претенциите, тоест по-малко от половината от претенциите на "Атомстройекспорт" са признати. Повечето от тях са свързани със споразумение номер 5, каза Петкова.

Министърът посочи, че решението може да се раздели на няколко основни момента. "Иска на нашите партньори от "Атомстройекспорт" бе за 1,2 млрд.евро, припомни министърът. Искът за тази сума е разделена в рамките на 7 отделни иска срещу 1 насрещен иск на НЕК".

"От този милиард и двеста под половината от претенцията е призната на "Атомстройекспорт", като арбитражът е признал единствено и само искове на рската компания, които са свързани само със споразумение №5, подписано на 5.11.2008 г. и допълнение №5, свързано с поръчване на оборудването с дълъг цикъл на производство".  Това допълнение №5 е на стойност 673 млн.евро и арбитража го разглежда като единствения документ по това дело, който може да се приеме като ключово и платеният аванс непосредствено след неговото сключване в размер на 84 млн.евро в полза на "Атомстройекспорт".

По отношение на останалите искове на "Атомстройекспорт", които са свързани с претенция за ескалация на цената, с претенцията за пропуснати ползи и неустойки във връзка с прекратяването на проекта, пртенция, по отношение на дейности, които са извършени по обема на споразумението и претенции във връзка с необходимост от извършване на демобилизация във връзка с прекратяването на проекта - всички тези искове са отхвърлени от арбитража", обясни енергийният министър. Отхвърлянето на арбитража е заради това, че са неоснователни.

"Основната теза на арбитража е, че няма договор между страните, който да урежда тази претенция на "Атомстройекспорт". Арбитражът казва, че има едно допълнение №5, което урежда тези взаимоотношения, от което става ясно, че НЕК е поръчала това оборудване и то трябва да се плати. Стойността на иска, реално погледнато е 550 млн.841 хил.евро. Тази сума е намалена сс 74 млн.евро , която представлява аванса, неусвоения аванс, който НЕК е превел и съответно "Атомстройекспорт" не е оползотворил, така да се каже и приспада уважена част от иск на НЕК, който е 880 хил.евро. Така че чистата сума на иска е 550 млн. 841 хил.евро", допълни министър Петкова.

Министърът обясни, че информацията за решението на Арбитражния съд е било получено по електронна поще още на 15 юни и веднага на следващия ден чрез пресконференция е била уведомена и обществеността.

"Арбитражното решение педставлява няколкостотин страници, които са доста сериозно четиво и към тях има и доста приложения, които са свързани с аргументите на оритража. Съгласно процедурата, която е предвидена НЕК и "Атомстройекспорт" разполагат с 30-дневен срок, за да преценят дали ще обжалват решението или ще се пристъпи към изпълнението му или друга форма на комуникация. Този срок е 30-дневен, от датата на комуникация, т.е. от датата на връчване на арбитражното решение.

След това съществува опция този арбитраж да се обжалва в съда в Швейцария, ако съответно има претенции от едната или от другата страна. Към настоящия момент аз не мога да отговоря на въпроса какво ще правим с това решение, защото в момента то е предмет на сериозен анализ от страна на адвокатите и на двете страни. Това, което мога да кажа аз, като наш прочит на решението, според нас, това решение на арбитража е обективно", каза министър Петкова.

#Теменужка Петкова #арбитражно дело #АЕЦ "Белене" #лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »