Махмурлукът става по-тежък с годините

Махмурлукът става по-тежък с годините
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Здравни специалисти обясниха в документален филм от поредицата "Науката за нас" защо с годините хората изкарват махмурлука си по-тежко, пише в. "Метро".

Пиете си както обикновено любимото питие, разреждате мъдро с безалкохолно, замезвате, за да не е на гладен корем, но на другата сутрин - трагедия. Отивате на работа като ранено животно и очите ви сълзят пред компютъра от адското главоболие.

Специалистите изтъкват, че с възрастта организмът губи способността си да обработва алкохол. На млади години черният дроб по-лесно разгражда спиртните напитки, като ги превръща в ацеталдехид.

След това специален ензим го разгражда на ацетат, който се превръща в крайна сметка на въглероден двуокис и вода. По този начин нашето тяло буквално "отмива" алкохола от организма ни.

Но с напредването на възрастта нивото на нужните ензими спада, така че ацеталдехидът се задържа за по-дълго време в нашия организъм. А това е проблем, защото това вещество е токсично. Колкото по-дълго се задържа, толкова по-силно е главоболието,гаденето и по-изстрадан е махмурлукът. Като прибавим и това, че с възрастта нашето тяло губи от водното си съдържание, картината става доста сложна. Това означава, че алкохолът се задържа в по-концентриран и неразтворен вид и засилва страничните си ефекти.

#Хилари Клинтън #Бърни Сандърс #САЩ #избори #демократи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »