Украинският президент пристига в България

Украинският президент пристига в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският президент Петро Порошенко ще пристигне в България на първо официално посещение. Визитата му е предвидена за 30 юни, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на правителствени източници. Порошенко идва по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. През последните месеци двамата се срещаха няколко пъти.

По време на разговора между двамата президенти Плевнелиев заяви, че реализацията на европейската перспектива на страната ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж.

Той потвърди пред Порошенко подкрепата ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и за сближаване с НАТО. "България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", посочи тагава Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на президентството.

След разговорите им обаче изтече информация за създаването на съвместна румънско-българо-украинска военна бригада. Тази информация беше потвърдена през последната седмица, след като стана ясно, че България ще участва с до 400 войници. Военното формирование ще бъде под шапката на НАТО.

#президент #Росен Плевнелиев #Петро Порошенко #Киев #Украйна #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »