Борисов: Оставката на Камерън е шок, да не говорим за тази на Кунева

Борисов: Оставката на Камерън е шок, да не говорим за тази на Кунева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът и финансовият министър ще работят за повече пари на учителите в новия бюджет, ще водят разговори по новия колективен договор и ще положат усилия, защото педагозите заслужават повече, даде да се разбере Бойко Борисов.

Да не говорим за оставката на Меглена Кунева, защото и без това оставката на Камерън е голям шок, призова

премиерът Бойко Борисов в отговор на Георги Кадиев по време на парламентарния контрол, който попита как зад гърба му просветната министърка обещала вдигане на учителските заплати, а никой във финансовото министерство не знаел. Това е популизъм в действие от страна на един вицепремиер и става популизъм в действие от името на целия кабинет, възмути се бившият соцдепутат.

Гарантирам Ви, че оставката на Кунева няма да предизвика шок в ЕС, успокои го депутатът.

И изчете колективния трудов договор, подписан от синдикати и работодателката Меглена Кунева в Арена Армеец, като попита премиера какво означават записаните числа за 10% увеличение на учителските заплати от 1 януари и до 20% на лекторските за преподавателите. Кадиев отсече, че онова, което се е случило в спортната зала, не е било нищо повече от фолкоконцерт, като припомни как преди време сравни назначението на просветната министърка с певицата Гери-Никол. Тогава той каза, че ако просто ще си слагаме начело на просветата една хубава жена, по-добре да предпочетем Гери-Никол.

"Да не драматизираме и да си говорим само за оставки, защото оставката на Камерън е голям шок за Европа", отвърна премиерът

и показа, че изгонването на вицето му от Реформаторския блок не е на дневен ред заради факта, че ГЕРБ не управлява самостоятелно. И пробва да извини пиар мероприятието на Кунева с деликатното усилие на всеки министър да иска повече пари за ресора си.

"Не мисля да коментирам, ние имаме коалиционно правителство. Няма искане за оставки от мнозинството към нито един от министрите", заяви Борисов, което ще рече, че и смяната на Николай Ненчев не е на дневен ред.

Във връзка с подписания колективен трудов договор с учителите, Борисов разтълкува, че това означавало, че тепърва заедно с финансовия министър включат в преговорите за средствата на педогазите преди новия бюджет. Той все пак даде обещание да направи всичко възможно.

"Разбира се, с огромно уважение към българските учители, такова решение на Министерския съвет няма и то не е гласувано. Такова обсъждане просто не е имало, защото е рано. Бюджета го правим октомври-ноември и последната дума имате вие, депутатите, тогава се правят приоритетите", обясни Борисов.

Той се съгласи, че учителите получават малко за труда си, но подчерта, че винаги е било така, дори по времето на неговата майка, която била начален учител.

"Майка ми, помня, цял ден им се надува главата, децата палави... Ще направим опит с финансовия министър, заслужават повече", обеща все пак премиерът.

Иначе той изтъкна, че когато има - държавата дава, и припомни, че отпуснал 200 млн. на пенсионерите за Коледа и Великден.

#Бойко Борисов #Владислав Горанов #премиер #финансов министър #пенсионери #Великден #Коледа #Миглена Кунева #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"