ЕК не разрешава да се огласи техническото задание за предстоящия одит на прокуратурата

ЕК не разрешава да се огласи техническото задание за предстоящия одит на прокуратурата
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия не желае оповестяването на техническото задание за предстоящата проверка на прокуратурата. Това се казва в изявление на министерството на правосъдието по повод на публикация на БГНЕС за започващата утре първа петдневна мисия за проверка на българската прокуратура, която ще засегне и въпроси за политиката в сектора. Ето какво обясняват от правното ведомство в изявлението, разпространено до медиите:

"Целта на мисията не е политическа, а техническа и експертна. Въпреки че уважаваме правото на всяка медия да не разкрива източниците си на информация, бихме искали да уточним, че представители на Министерството на правосъдието не са коментирали и няма да коментират – официално или неофициално, подробности от техническото задание. Причината - техническото задание за провеждането не е публично по изискване на Европейската комисия. Министерството на правосъдието е поискало неговото публикуване - цялостно, частично или в резюме. До момента нямаме одобрение от партньорите ни от Брюксел за неговото пълно или частично оповестяване. Министерството е готово веднага да публикува заданието, след получаване на съгласие от ЕК“, се казва в изявлението на пресцентъра на МП.

Европейският одит бе поискан от премиера Бойко Борисов в края на миналата година. Стартът на мисията вече бе отлаган два пъти, първо в началото на месец април, а по-късно и в края на месец май. Засягането на политически въпроси, каквото представлява дискутирането на вижданията на структурния и функционален модел на прокуратурата, както и мястото й в картата на съдебната система в контекста на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, сериозно се разминава с първоначалния замисъл на европейския одит. Петима от общо седемте експерта са прокурори, четирима от които действащи магистрати във Великобритания, Германия, Испания и Холандия, т.е. би било немислимо от тях да се очаква да излизат с препоръки за мястото на държавното обвинение у нас, което е регламентирано в Конституцията и в Закона за съдебната власт. Такива правомощия нямат и двамата експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, която е създадена през миналата година, писа по-рано днес БГНЕС, позовавайки са на източници в правосъдното министерство

#ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"