Първанов в Москва: Съвременната архитектура за сигурност не може да се гради без и против Русия

Първанов в Москва: Съвременната архитектура за сигурност не може да се гради без и против Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съвременната архитектура за сигурност не може да се гради без и против Русия, обяви лидерът на АБВ Георги Първанов на форум в Москва и призова за снемане на евросанкциите срещу Руската федерация. В неделя той участва в кръгла маса на тема: "Светът през 2016 г. Предизвикателства и възможности" в рамките на XV конгрес на управляващата партия на президента Владимир Путин "Единна Русия". Той присъства като почетен гост, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

В изказването си Георги Първанов подчертал необходимостта от изключване на войната от арсенала на международната политика и укрепване на системата за международна сигурност, в чийто център стои ООН, информираха от пресцентъра му. Той отделил специално внимание на ситуацията в Югоизточна Европа, в частност в областта на енергетиката. Първанов се обявил за възобновяване на диалога по големите енергийни проекти за доставка на енерго ресурси и бъдещето на ядрената енергетика.

По време на посещението си в Москва Първанов се срещна с председателя на Държавната дума (Парламента) на Руската федерация Сергей Наришкин. В разговора бяха разменени мнения по актуалната ситуация в Европа и на Балканите. Споделено беше общото разбиране за необходимостта от засилване на диалога между държавите, за сваляне на напрежението и намиране на дипломатически решения на съществуващите проблеми, съобщиха от АБВ.

Направен беше преглед на двустранните отношения като беше констатирано, че въпреки наличието на значителен потенциал, тяхното сегашно състояние е неудовлетворително. Двамата събеседници заявиха интерес от активизиране на контактите в различни области, в това число в областта на енергетиката.

Георги Първанов отново обърна внимание, че трасетата, заобикалящи България, не са нито по-евтини, нито по-сигурни и изрази надежда, че в крайна сметка "Южен поток" ще мине през България. Той подчерта, че след решението на арбитражния съд по АЕЦ "Белене" са необходими съгласувани действия между двете страни, но най-добър вариант остава ускореното строителство на нова ядрена централа.

С председателя на Висшия съвет на партия "Единна Русия" Борис Гризлов допълнително бяха обсъдени възможни насоки за развитие на контактите и сътрудничеството между двете партии, се казва още в съобщението.

Споделено било, че предстоящата годишнина от Руско-турската освободителна война е подходящ повод за иницииране на различни съвместни прояви на научни структури, граждански организации и други, в които двете партии биха могли да вземат дейно участие. Георги Първанов заяви готовност от страна на АБВ да предложи приемането на национална програма за отбелязване на юбилея.

#Русия #лидер #АБВ #Георги Първанов #ООН #Москва #Единна Русия #Държавна дума #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"