Пробив: Франция застана зад Ирина Бокова - подкрепиха я за поста в ООН

Пробив: Франция застана зад Ирина Бокова - подкрепиха я за поста в ООН
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Похвали за успешната си кампания във Франция получи Ирина Бокова, която ще разчита на френската подкрепа в битката си за поста генерален секретар на ООН.

"Бокова, успя да създаде във Франция възможно най-консенсусния в политически, икономически план комитет за подкрепа, пише френското издание JDD.

Кандидатката за поста генерален секретар на ООН, на който да наследи Бан Ки Мун, Ирина Бокова, получи подкрепата на много французи от всички посоки: Кристин Албанел, Пиер Берже, Жан Пиер Шевенман, Пиер Гатаз, Ян Артус Бертран.

Одобрение има както от Кристин Албанел, която бе бивш министър на Жак Ширак, така и от Жан Пиер Шевенман от кабинета на Франсоа Митеран, Елен Карер д’Енкос и Жан Мишел Жар, Ян Артус Бертран и шефът на Orange Стефан Ришар, социалистическата сенаторка Бариза Киари и Беате Кларсфелд.

От 1945 година ООН винаги се е ръководела от мъже. И всички те - с произход от различни региони на света, за де не бъдат оприличени Обединените нации на организация, държана от Запада. Така южнокореецът Бан Ки Мун, който напуска поста в края на годината, бе предшестван от ганаеца Кофи Анан, египтянина Бутрос Гали, перуанеца Перес де Куеляр, бирманец и скандинавец.

Този път Ирина Бокова е фаворит. Очертава се съгласие жена да бъде на този пост за първи път. Заради изгледите този път изборът да падне на жена, Хелън Кларк, която е бивш премиер на Нова Зеландия, наскоро обяви, че също се включва в надпреварата.

Преди по-малко от година френският президент Франсоа Оланд лично връчи ордена на "Почетния легион" на Ирина Бокова. На церемония в Елисейския дворец присъства и френският външен министър Лоран Фабиус. Така Бокова, която е сред претендентите за поста генерален секретар на ООН и има подкрепата на Франция, вече е "командор на Почетния легион", което е едно от най-високите френски отличия.

 

#кампания #Франция #Ирина Бокова #ООН #Франсоа Оланд #орден #генерален секретар #Запад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"