Двама бабаити отиват на съд за опит за убийство на чужденец по расистки подбуди

Двама бабаити отиват на съд за опит за убийство на чужденец по расистки подбуди
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Й. П. и Р. Г. за опит за убийство на чужд гражданин по расистки и ксенофобски подбуди, съобщи официално държавното обвинение.

В края на януари 2015 г. двамата обвиняеми заедно със свой приятел си определили среща в кафене до последната спирка на автобусна линия №11 в ж. к „Овча купел”. Там известно време пили бира, после с автобус се придвижили към бежанския лагер в „Овча купел”. Идеята им била да стигнат до него и да сплашат бежанците. Приятелят им, който е и свидетел по делото, не харесал идеята да се разправят физически с имигрантите и не смятал, че това е редно, разказват случката от прокуратурата.

П. и Г. обаче се установили на десния тротоар на бул. „Монтевидео”, срещу обръщалото на автобус 45, за да причакват чужденци. Били облечени с черни якета и панталони, носели плетени шапки на главите си, въоръжени били със сгъваеми ножове. Приятелят им обаче не знаел, че двамата носят у себе си хладни оръжия.

Към 19 ч. на 29. 01.2015 г. пострадалият излязъл от магазин „Фантастико”, носейки торби с покупки. Вървейки по пътя си, стигнал до двамата обвиняеми, които спуснали шапките си на лицата си, така че се виждали само очите им. Когато ги подминал, П. и Г. тръгнали след пострадалия, който ги видял и се притеснил.

Започнал да върви бързо към бежанския лагер. След известно време се затичал, а двамата обвиняеми го подгонили. В момента, в който потърпевшият хвърлил торбите с покупки, бил застигнат и двамата почти едновременно замахнали към него със сгъваемите си ножове.

П. нанесъл на пострадалия в областта на гърба вдясно, ножът не проникнал, а Г. нанесъл удар с ножа вляво на гърба, който проникнал в гръдната кухина. Мъжът извикал силно от болка, но не спрял и продължил да тича и потърсил помощ от двама мъже, които в това време слизали от автобус. Те извикали Спешна помощ и полиция. Пострадалият бил откаран с линейка до болница „Пирогов”, където претърпял операция по спешност и бил спасен.

Обвиняемите не продължили да преследват мъжа, избягали, но след свидетелски описания и проведените оперативно-издирвателни дейности, двамата били задържани.

П. два пъти е осъждан за хулиганство, като непълнолетен и пълнолетен. Срещу Г. има неприключили наказателни производства, като едното е отново за опит за убийство, твърди прокуратурата.

 

#градска прокуратура #бежански лагер #Овча купел #съд #обвинителен акт #расист #ксенофоби #наказателно производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници