Депутатите разглеждат съдебния закон на първо четене

Депутатите разглеждат съдебния закон на първо четене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият пакет с промени в съдебния закон, в който са разписани детайли за оценката и кариерното израстване на магистратите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата влиза в парламента за обсъждане на първо четене.

Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които Висшият съдебен съвет (ВСС) беше разделен на две колегии. За тяхната работа вече бяха гласувани първите промени в закона. Тогава центърът на дебатите на народните представители стана изненадващото предложение на Патриотичния фронт за повишаване на заплатите на членовете на ВСС. То беше прието, а намерението на правосъдния министър Екатерина Захариева тогава беше с втория пакет да бъде разписана различна методология за изчисляването им. Това обаче не е записано в проекта.

Новите текстове предвиждат по-големи правомощия на общите събрания на съдиите, процедурите, по които Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата.

В началото на месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да съгласува проекта. А Захариева нарече решението на съвета абсурдно, защото част от критикуваните разпоредби били предложени именно от него.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък обяви, че изцяло подкрепя втория пакет промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), тъй като бил постигнат "непознат отдавна консенсус в Министерството на правосъдието, както с всички органи на съдебната власт, така и със съсловните организации". При обсъждане на промените в правна комисия Цацаров заяви, че разпоредбите са разписани не само според вижданията "на една съсловна организация и на една политическа сила", без да уточни какво има предвид.

Председателите на двете върховни съдилища - Георги Колев (ВАС) и Лозан Панов (ВКС) се обединиха около една теза - с предложенията за промени в съдебния закон се обезсмисля фигурата на председател на съд. При обсъждане на закона във ВСС Колев заяви, че лично е приготвил становище над 40 страници, по-голямата част от което била негативна. Според него част от предложенията могат да доведат до "меко казано неконтролирана анархия" и конфликти в съдилищата. От своя страна Панов заяви, че балансът между съдийско управление и самоуправление трябва да бъде намерен в полза обществото.

Главният инспектор Теодора Точкова разкритикува остро предлаганите промени, заради несъобразеност на проекта с конституционната рамка на Инспектората към ВСС и недобре формулирани разпоредби на новите му правомощия.

 

 

#Парламент #Закон за съдебната власт #депутати #магистрати #промени #ВСС #ВКС #ВАС #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »