Словакия подкрепи България за членство в Шенген

Словакия подкрепи България за членство в Шенген
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Винаги сме подкрепяли по-нататъшното разширяване на ЕС. Винаги за нас приемането на България и Румъния в Шенген е било приоритет, заяви на пресконференция в Братислава премиерът на Словакия Роберт Фицо. Той отговори на въпрос на пресконференция, посветена на започващото в петък словашко председателство на Съвета на ЕС.

Политическият климат не трябва да пречи на това, двете страни изпълниха изискванията и трябва да бъдат приети. Не разбираме защо трябва част от европейските граждани да остават изолирани от това преимущество. Присъединилите се към ЕС след 2004 г. държави са много благодарни за Шенген, посочи той. Продължаваме да подкрепяме приемането на България и Румъния, добиви Фицо.

Няма да прекратим правната процедура срещу бежанските квоти на ЕК, но в качеството си на посредник ще търсим решение, заяви словашкият премиер по повод оспорването на квотната система.

С Турция не трябва да се лъжем, засега страната не отговаря на изискванията за отпадането на визити за нейните граждани. Отказвам формалния подход в отчитането на напредъка на турската страна, заяви Фицо. Никой не е сърдит на британските гласоподаватели, задачата ни е да намерим взаимноприемливо решение. Уважаваме правото на Шотландия, както и на всяка друга страна, да определя сама бъдещето си. Чехия и Словакия са пример за мирна раздяла, коминтира премиерът по повод британския референдум.

Той съобщи, че в очакване на резултатите от референдума едва днес неговото правителство е приело програмата на председателството. Основните теми на словашкото председателство ще бъдат последиците от британския референдум, повишаването на икономическата мощ на ЕС, политиката за убежище и миграция. Разглеждаме председателството като голяма възможност, но нямаме големи очаквания, предпочитаме да бъдем реалисти, поясни Фицо. От опит знам как неочакваните събития оказват влияние на предварителните намерения, добави словашкият премиер.

Той изрази очакването до края на годината да заработи новата европейска гранична служба. Решенията за бъдещето на ЕС не могат да бъдат взимани от шепа държави в Общността, не може повече присъединилите се след 2004 г. да бъдат оставяни извън процеса, коментира Фицо. Той отбеляза, че социологическите изследвания доказват несъгласие сред мнозинството от гражданите на ЕС с настоящата европейска миграционна политика.

#Словакия #България #Шенген #членство #ЕК #ЕС #посредник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »