Порошенко: Брекзит няма да спре европейската интеграция на Украйна

Порошенко: Брекзит няма да спре европейската интеграция на Украйна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Брекзит не заплашва европейските стремежи на Украйна. Това заяви украинският президент Петро Порошенко на съвместна пресконференция с българския държавен глава Росен Плевнелиев в рамките на официалната му визита в България.

"Убеден съм, че след Брекзит ЕС ще стане по-силен, по-мобилизиран, ще намери достоен отговор на безотговорните тези на популистите. Украйна иска силна и обединена Европа, която ще е солидарна с нас. Много е важно появилите се евроскептични настроения да бъдат преодолени. Европа може да е силна само когато е обединена", заяви Порошенко.

Брекзит не заплашва украинските стремежи към Европа. Ние ще бъдем в ЕС, ние завършваме процедурата по ратифицирането и ще продължим сътрудничеството по всички сектори", допълни още украинският държавен глава.

 

Росен Плевнелиев коментира, че ЕС е преди всичко проект за мир и без Украйна този мир няма да бъде гарантиран, "така както ние искаме да го видим във всяко кътче на Европа. Сигурен съм, че ЕС ще продължи с политиката на подадената ръка към Украйна и визите ще паднат. Като български държавен глава не крия своята пристрастност ЕС да бъде открит, да покаже своята сила именно чрез продължаване на разширяването си", заяви българският президент. Той прогнозира, че процесът по излизане на Великобритания от ЕС ще е продължителен, но допълни, че Обединеното кралство "винаги ще е до нас като горд член на НАТО и член на общия европейски пазар".

Българският президент коментира, че балансът в Черноморския регион отдавна е нарушен и затова допринасят кризата в Украйна и замразените конфликти в Грузия, Азербайджан и Приднестровието. На журналистически въпрос как ще гарантира сигурността си в Черно море и отношението на България към идеята на Румъния за съвместни действия, Плевнелиев посочи, че България подкрепя само инициативи, които са под егидата на НАТО. Той заяви, че на предстоящата среща на върха на организацията във Варшава (8-9 юли) очаква да се вземат решения за защита на източния и южния фланг на алианса и да се одобри пакет за всеобхватно подпомагане на Украйна.

 

#Украйна #Петро Порошенко #Росен Плевнелиев #президент #Брекзит #евроинтеграция #Румъния #Черно море #Приднестровие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"