"Булгартрансгаз" заплашен с евроглоба от 300 млн. евро! ЕК настоява да раздържавим газовата инфраструктура

"Булгартрансгаз" заплашен с евроглоба от 300 млн. евро! ЕК настоява да раздържавим газовата инфраструктура
БГНЕС
A A+ A++ A

Брюксел настоява за промени в собствеността върху газовите тръби и компресорните станции в България. Това става ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел. В сряда българският премиер имаше важна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и комисари от Европейската комисия. Вицепремиерът Томислав Дончев пък проведе среща с еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, пише 3e-news.net.

„Те се ангажираха и разбраха какво трябва да направи Комисията (ЕК)“, коментира Борисов, като впоследствие пояснява, че ЕК „иска да ни наложи процедура върху собствеността на тръбите и компресорните станции“. „Ние не можем да го допуснем това“, категоричен е премиерът. „Това би било тежък политически удар срещу България и недопустимо за нас, каквито и пари да ни санкционират", посочва Борисов.

В същото време той се опитва да посочи това и като слабост на ЕК.„В общи линии всички лидери си даваме сметка за слабостите, които всички сме констатирали. Ето и една от тях е неангажираната политически комисия. Защото, когато дойде еврокомисарят Мергрете Вестагер и каже: „Трябва да продадете „Булгартрансгаз“. За нас това е тежък политически удар, защото представете си, излизаме утре и казваме: продаваме тръбите икомперсорите на България, еди колко си процента...Какво ще стане с България? А иначе следва процедура за 300 млн.евро срещу България“, заявява Борисов и поставя въпрос дали такава процедура се прилага към всяка една от страните, където такъв проблем също има.

Борисов има предвид собствеността на държавната "Булгартрансгаз" върху тръбите и това, че тя не допуска други компании до тях освен "Газпром" с аргумента, че руският гигант е резервирал целия капацитет.
Припомняме, че разследването е от 2013 г., а през месец март миналата година ЕК изпрати възраженията до БЕХ и дъщерните му дружества (“Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“), с което го информира за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България.

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са отговорили на на обвиненията. По неофициална информация обаче става въпрос за натиск за приватизация на двете дружества, като се използва процедурата на ЕК.



 



#Булгартрансгаз #газова инфраструктура #глоба #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"