Мерките срещу сивата икономика вкарали 1.4 млрд. лв. повече в бюджета

Мерките срещу сивата икономика вкарали 1.4 млрд. лв. повече в бюджета
АИКБ
A A+ A++ A

От началото на годината 1,4 млрд. лв. повече приходи има в бюджета в резултат на мерките срещу сивата икономика и контрабандата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при откриване на Международната кръгла маса „Икономика на светло", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Борисов припомни, че всяка сряда се събират в Министерски съвет министри, шефове на служби, данъчни, митници и главният прокурор и анализират извършеното през седмицата. "Говорим какви са приходите, какво е направено и какво се планира за следващата седмица. Не мога да си представя как щяхме да се справим без този резултат, да разплащаме, да строим, да подпомагаме, да даваме толкова много пари и за образование, и за армия, и за полиция, и за здравеопазване", коментира премиерът. По думите му същото ще се случи и в сферата на туризма. Всяка седмица по курортите има агенти под прикритие, които събират касовите бонове по заведения. Над 10 пъти се вдигнаха приходите в последните две седмици, отбеляза премиерът. Той беше категоричен, че правителството има волята да докара докрай тази борба, защото тя гарантира и допълнителни средства за пенсионерите по празниците.

Премиерът подчерта особеното си задоволство, че тези добри резултати са постигнати на фона на световна икономическа криза и отбеляза, че генерираните бюджетни приходи са позволили да се направят инвестиции за подобрение на инфраструктурата.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи предприеманите мерки в борбата с неформалната икономика от страна на ръководеното от него ведомство през изминалата година. „Положихме сериозни усилия за повишаване на събираемостта на приходите и предприехме редица действия за това, на първо място законодателни", подчерта в началото на изказването си той. Министърът на финансите очерта конкретно постигнати резултати по отношение на фискалната дисциплина и поставените високи стандарти за данъчна прозрачност. В заключение той отбеляза важността на създаването на по-конкуренна среда и подобряването на качеството на правене на бизнес като основни фактори в борбата с неформалната икономика.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова очерта разискваните проблеми в светлината на легализирането на пазара на труда. Тя изреди постигнатите успехи на министерството по отношение на спада на безработицата и ръста на заетостта, както и в реформата на трудовата експертиза. Министър Русинова заключи, че вижда бъдещата устойчивост на постигнатите успехи в светлината на партньорство, диалог и конкретни предложения в сферата на законодателството, за да се прекратят напълно сивите трудови практики.

Главният прокурор Сотир Цацаров представи мерките, предприемани от страна на Прокуратурата за ограничаване и превенция на неформалната икономика. Той подчерта, че в последно време се наблюдава добро взаимодествие на институциите, свързани с борбата със сивата икономика. По думите на главния прокурор, отношение към този проблем има не само прокуратурата като част от съдебната система, но и търговското правосъдие, което трябва да бъде прозрачно и предвидимо, за да гарантира нормална среда за съществуване на бизнеса.

Проф. д-р Стефан Петранов представи новата стойност за 2015 г. на показателя за измерване на светлата икономика в България - Композитен индекс „Икономика на светло". Стойността на измерителя е най-висока до момента от началото на изчисляването му - 69.14 пункта. Тази висока стойност на светлата част от икономиката отразява не само обективни положителни явления и процеси, които се отчитат от статистическия подиндекс, но и положителна промяна в оценките на бизнеса и работниците и служителите за динамиката и дела на неформалната икономика, което се отчита от социологическия подиндекс на Композитния индекс.

#сива икономика #кръгла маса #АИКБ #Бойко Борисов #Министерски съвет #Владислав Горанов #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »