След Брекзит страните от ЕС да действат бързо, без да чакат еврокомисията, призова Шойбле

След Брекзит страните от ЕС да действат бързо, без да чакат еврокомисията, призова Шойбле
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова 27-те страни, членки на ЕС, които ще останат след напускането на Великобритания, да координират общи мерки на междуправителствено ниво, ако Европейската комисия не се намесва, предаде "Ройтерс". За вестник "Велт ам зонтаг" той посочва, че междуправителственият подход вече се е оказал успешен по време на кризата в еврозоната.

"Евентуална реформа на европейските институции ще отнеме прекалено много време, а европейските договори не могат да се променят бързо", аргументира се германският финансов министър. Според него са необходими спешни действия, а обичайните за Брюксел срокове са прекалено дълги.

Шойбле уточни, че не призовава за отслабването на Европейската комисия, а за повече прагматизъм и по-бързи действия. Той заяви, че принципно подкрепя засилването на интеграцията в ЕС, но че предвид засилващата се демагогия и евроскептицизъм сега не е моментът за това.

В същото време в отговор на въпрос дали Брюксел трябва да върне някои правомощия на страните членки Шойбле заяви, че належащите проблеми трябва да се решават бързо. Няма време за сложни промени на договорите, които трябва да получат единодушно одобрение, подчерта той. Европа не може да забрави Лисабонския договор, но в случай на съмнения трябва да се наблегне на отношенията между правителствата, добави той.

 

#Министър на финансите #Волфганг Шойбле #Брекзит #ЕС #Европа #еврозона #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »