Съдийската колегия ще направи шести опит да избере председател на Софийския апелативен съд

Съдийската колегия ще направи шести опит да избере председател на Софийския апелативен съд
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На заседанието си днес съдийската колегия ще направи пореден опит да избере ръководител на Софийския апелативен съд. Той е шести поред. Кандидатът е един – заместник-председателят на съда Даниела Дончева. В средата на юни гласуването бе отложено, тъй като кандидатката представи болничен лист за внезапно заболяване.

За да бъде избрана тя трябва да получи – поне 8 от 14-членната колегия. В началото на май Българският институт за правни инициативи (БИПИ) сигнализира, че в концепцията за управление на съда на Дончева има множество сходни и копирани текстове от тази на Веселин Пенгезов при избора му през 2014 г.

Най-големият апелативен съд в страната стои без титулярен председател вече две години, тъй като Висшият съдебен съвет не съумява да проведе успешна процедура. Въпреки, че до момента имаше три процедури за избор, веднъж с кандидат - Веселин Пенгезов (бившия председател на САС), вторият път бе с кандидати отново Пенгезов и Стефан Гроздев (изпълняващ функциите на ръководител на САС в момента), и трети път с кандидат Нели Куцкова.

До гласуване на кандидатурата на Куцкова се стигна два пъти, защото Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата от момента на обсъждането и гласуването, като отмени първия отказ на съвета да я избере заради липса на мотиви. В крайна сметка и вторият отказ на съвета да избере Куцкова остана без мотиви, въпреки че тя бе подкрепена от 80% от колегиите й съдии в САС.

В последния си доклад Европейската комисия отбеляза нежеланието на ВСС да избере председател на САС, дори когато в процедурата участва един кандидат.

 

#съдийска колегия #Софийски апелативен съд #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници