Електронното таксуване да е факт до края на 2017 година, се надява Фандъкова

Електронното таксуване да е факт до края на 2017 година, се надява Фандъкова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Работи се активно по подготовката на електронна система за таксуване в градския транспорт на София. До края на юли ще се разгледат критериите за поръчката, през есента се надявам да има избран изпълнител и до края на следващата година тя да заработи", каза днес по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че са заложени всички варианта за таксуване - на време, на изминато разстояние и т.н., като при всички случаи системата ще е много по-справедлива. Кметът изрази надежда, че интересът към градския транспорт ще се засили и с въвеждането на интелигентната система за управление на трафика, която ще дава предимство на трамваите, тролеите и автобусите.

Фандъкова повтори вече съобщените данни, че след поскъпване на билета за градския транспорт се засилва интереса към картите. От 1 юни до сега са издадени над 30 хиляди такива превозни документи, което е колкото обикновено се купуват за пет месеца. Според кмета не се наблюдава увеличаване на броя на гратисчиите

"Климатизацията на превозните средства на градския транспорт ни е приоритет", каза Фандъкова. Тя обяви, че от 52 метровлака, само четири са без климатици. Климатизирани са 90% от тролеите и 30 на сто от автобусите, като с доставката на вече поръчаните 110 нови, които ще дойдат до края на август, процента ще се увеличи.

"Със спестените пари от поръчката ще купим още 30 нови рейса, включително и на ток. Тогава средната възраст на автобусите ще стане пет-седем години", уточни Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че върви подновяване и на трамваите.

По повод метрото, кметът на София обяви, че днес ще стане ясен изпълнителят на новите станции в посоката Овча купел-Горна баня. "През 2019 година ще имаме поне 12 км. ново метро, 12 нови станции и нови метро влакове, като метрото ще стигне от Горна баня до квартал "Левски", каза Фандъкова в отговор на въпрос.

#кмет #София #Йорданка Фандъкова #билет #електронно таксуване #градски транспорт #време

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници