Стратфор: Опитът за преврат ще отслаби правителството на Ердоган

Стратфор: Опитът за преврат ще отслаби правителството на Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американската частна разузнавателна и аналитична компания Стратфор прогнозира, че след опита за военен преврат в Турция правителството на президента Реджеп Ердоган ще започне репресии срещу въоръжените сили на страна, което ще се отрази отрицателно върху боеспособността им.

Очаква се правителството на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието да бъдат въвлечени в мащабни репресии срещу въоръжените сили, се посочва в анализа на Стратфор.

За Анкара ще стане сложно да използва въоръжените сили като инструмент за осъществяване на политиката и националната си стратегия. Предстоящата чистка сред турските военни ще подкопае бойния дух и сплотеността. Арестите на редица военни командири ще засилят дезорганизацията. Отслабването на армията ще се отрази на това как Турция се справя с актуалните предизвикателства и по-специално борбата със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) или обсъжданата вероятност турската армия да влезе в Сирия.

Безпорядъкът в турската армия може да навреди и на другите играчи в района. Стратфор има предвид преди всичко САЩ, които силно зависят от Турция като база за американските въздушни операции.

Ердоган и неговите поддръжници, отбелязват изследователите от аналитичната компания, отдавна се опасяваха от възможен военен преврат – в Турция от 60-те години досега са извършени четири. Сега опасност от арест е надвиснала над всеки военнослужещ, който има дори косвено отношение към обвинявания от Анкара за опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен.


#Реджеп Ердоган #правителство #Сирия #ПКК #ИДИЛ #Стратфор #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"