Борисов се зае и с масовия мор по делфините - натисна три министерства за спешни мерки по защитата на "защитените" морски бозайници

Борисов се зае и с масовия мор по делфините - натисна три министерства за спешни мерки по защитата на "защитените" морски бозайници
бТВ
A A+ A++ A

Спешни мерки за защита на популацията на делфини в нашата част на Черно море набелязаха министри и екозощитници на среща при премиера Бойко Борисов в МС.

76 трупа на делфини са намерени на територията на Бургаска област тази година, общо по Черноморието са открити над 100. Еколози от семици алармират за масовия мор, а днес се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят мерки срещу проблема с умиращите делфини, които са защитен вид.

Предвижда се до седмица да се забрани риболова на места, където има популации на делфини, съобщи пред журналисти сред срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи. От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 в Южното Черноморие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Експерт на МОСВ съобщи, че приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя. Атанас Русев от екоорганизацията "Да запазим Корал" уточни, че само 5 - 10 процента от мъртвите делфини биват изхвърлени на брега,тоест на година загиват около хиляда делфини, или цялата млада популация. Ако тенденцията се запази след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, посочи той, цитиран от БТА.

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони. Тя ще участва в документирането на престъпления срещу защитените видове. МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар.звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност, каза Костов.

Подготвят се и промени в Закон за рибарство и аквакултурите с цел да се ограничат различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие. Предвижда се мрежите да се оборудват с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева. Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, посочи още Ивелина Василева.

#делфини #защита #спешни мерки #МОСВ #МВР #министерство на земеделието #екозащитници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »