МВР потвърди: Атентаторът от Ансбах е живял в София от есента на 2013 г. до средата на 2014-та

МВР потвърди: Атентаторът от Ансбах е живял в София от есента на 2013 г. до средата на 2014-та
Георги Костов / БГНЕС
A A+ A++ A

Атентаторът от Ансбах e пребивавал в България от края на 2013 година до средата на 2014 година. Това съобщиха главният секретар на МВР комисар Георги Костов и председателят на държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

27-годишният сириец, който се взриви в нощта срещу понеделник в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 година.

Някъде около 15 часа вече имаме официално съобщение от немските партньори затова кое е точно самовзривилото се лице, съобщи Георги Костов. Той обаче отказа да назове името на атентатора с аргумента, че в момента властите в Германия провеждат процесуално-следствени действия.

Междувременно обаче властите в Германия съобщиха, че нападателят се казва Мохаммед Далеел и е на 27 г., според публикация във вестник Mirror. По-рано беше намерен запис, на който Далеел се е заклел във вярност на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Мохаммед Далеел е пребивавало на територията на страната от края на 2013 година до средата на 2014 година. През последните две години не пребивава на наша територия, уточни главният комисар на МВР.

Председателят на държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето е регистрирано през есента 2013 година, като е подал е молба за закрилаПрез декември 2013 година е получил хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и на Европейския съюз. През септември 2014 година в агенцията се получава запитване от ФРГермания, че такова лице при тях също е подало молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Ние обаче ги информираме, че лицето вече има предоставен статут и съответно вече не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин.

След това няма постъпило друго запътване или кореспонденция в агенцията за бежанците, обясни Петя Първанова. Тя не можа да даде отговор откъде лицето е влязло в България, каза само, че е пребивавал в София.

Терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за терористичния акт в немския град. Властите в провинция Бавария обявиха, че са намерили на мобилния телефон на сирийския атентатор видео, в което той се заклева във вярност на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади.

#Георги Костов #атентатор #Ансбах #София #Петя Първанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"