Да теглиш кредит у нас е 2 пъти по-скъпо от страните от еврозоната

Да теглиш кредит у нас е 2 пъти по-скъпо от страните от еврозоната
БГНЕС
A A+ A++ A

Кредитите у нас са 2 пъти по-скъпи, отколкото в държавите от еврозоната. Лихвите по кредитите продължават да падат, показват последните данни на БНБ. Въпреки това цената на кредитите в страната ни остава по-висока, предаде бТВ.

Източник: бТВ

Ако заемът е в евро, подобна разлика няма, но според анализатори такива кредити у нас почти не се предлагат.

Още по-драстична е разликата в цената на жилищните кредити. В тези случаи заемите в българска валута са по-изгодни, отколкото в евро, но и у нас те отново са по-скъпи малко над 2 пъти. Ако сравняваме цените в евро - разликата вече е близо 3 пъти.


Източник: бТВ

Анализатори изчисляват, че лихвите по депозитите у нас падат значително по-бързо и вече са близо до нивата в еврозоната, за разлика от лихвите по кредитите, особено ипотечните. „Каквато и алтернатива да изберем за жилищен кредит - дали в лева или евро, пак ще платим около 2 пъти повече, отколкото в еврозоната”, каза финансовият анализатор Иван Стойков.

Според банкери у нас кредите са по-скъпи, защото и рисковият профил е по-висок. „Рисковият профил в България е доста по-различен от средно претегления за еврозоната. Не можем автоматично да сравняваме България с еврозоната от гледна точка на риска. Задачата на банките е да внесат баланса, така че правата на вложителите също да са защитени”, посочи банкерът Цветан Петринин.

Макар че прогнозите са лихвите по кредитите у нас да продължат да падат, не се очаква да стигнем нивата в еврозоната в следващите 2-3 години.

#лихви #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"