България и 6 държави от европейския юг искат смекчаване на санкциите срещу Русия! ЕС може да отстъпи

България и 6 държави от европейския юг искат смекчаване на санкциите срещу Русия! ЕС може да отстъпи
БГНЕС
A A+ A++ A

България е сред 7-те страни от ЕС, чиито власти изпитват все по-нарастващ натиск от гражданите за премахване на антируските санкции. Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от РИА-Новости.

В Евросъюза допуснаха възможността да бъдат снети санкциите срещу Русия в един от секторите на икономика. „Най-вероятно не всички санкции ще бъдат снети едновременно, но е възможно да има решение за снемането им от един от секторите на икономиката следващата година“, заяви европейски дипломат, на когото се позовава агенцията.

Решението на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да посети Русия по време на Петербургския международен икономически форум е било предизвикано, според европейски дипломати, от загрижеността, че ЕС губи единство относно антируските санкции. „В резултата ние виждаме, че все повече държави се съмняват, казват, че трябва да анализират санкциите и да преценяват влиянието ми“, добавил чиновникът.

Своята позицията променят онези страни от Евросъюза, върху които най-силно се отразиха руските санкции. Правителствата на тези държави изпитват все по-голям натиск от гражданите си, твърди Ройтерс. Това са страните от юга и изтока на Европа - Италия, Гърция, България, Кипър Унгария, Словения и Словакия.

България и още шест страни-членки от Южна и Източна Европа е сред основните цели в стремежа на Русия да отслаби икономическите санкции на Европейския съюз, твърди още агенция Ройтерс, като се позовава на неназовани европейски дипломати, базирани в Москва. Агенцията разглежда днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Словения като част от дипломатическата офанзива на Кремъл в тази насока.
 
Според Ройтерс Путин се стреми да привлече част от европейските държави с обещания за изгодни търговски споразумения, а европейското единство започва да се пропуква заради негативното отражение на руските контрасанкции върху земеделските производители. Възможно е част от санкциите да отпаднат, когато дойде време за подновяването им през януари догодина, твърдят цитираните дипломати.

#санкции срещу Русия #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »