Косово губи подкрепата на САЩ, ако не изпълни договореното с Белград и Подгорица

Косово губи подкрепата на САЩ, ако не изпълни договореното с Белград и Подгорица
Източник: bulgaria24.tv
A A+ A++ A

 

Косово ще „изгуби подкрепата на САЩ”, ако не изпълнява договореностите по създаване на Асоциация на сръбските общини и не ратифицира договора за демаркационната граница с Черна гора, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън на съвместна пресконференция с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина, съобщи БГНЕС.

Сръбската агенция ТАНЮГ цитира Байдън, че споразумението и създаването на Асоциация на сръбските общини ще се отразят положително на ситуацията в региона.

Вицепрезидентът на САЩ съобщи също, че и премиерът на Косово Иса Мустафа, и президентът Тачи са се изказали положително във връзка с продължаването на преговорите с Белград с посредничеството на Брюксел.

„Ще бъде трудно, но е необходимо. С Вучич (премиерът на Сърбия) също говорих по въпроса”, каза Байдън и отбеляза, че косовските политици са длъжни да се придържат към задълженията, поети в Брюксел. Байдън заяви, че САЩ ще продължат да помагат на Косово и че Вашингтон е предоставил на Прищина над 2 милиарда долара помощ.

„Нашето желание е да има силно Косово, което да стане пълноправен член на ЕС”, изтъкна Байдън.

Косовският президент Тачи каза, че диалогът с Белград скоро ще продължи, а проблемът, свързан с демаркирането на границата с Черна гора, е решен”. 

 

#Джо Байдън #САЩ #Косово #Иса Мустафа #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници