Гърция пред дилема. Да върне военните, които избягаха там или да обтегне отношенията си с Турция като им предостави убежище

Гърция пред дилема. Да върне военните, които избягаха там или да обтегне отношенията си с Турция като им предостави убежище
A A+ A++ A

 

Анкара поиска официално екстрадицията на осем офицери, които избягаха в Гърция след опита за преврат на 15 юли, съобщиха гръцки представители, съобщава БГНЕС.

„Искането беше получено вчера и е изпратено в министерството на правосъдието”, каза дипломатически източник.

Осемте мъже – двама командири, двама капитани и двама сержанти, поискаха убежище в Гърция след като кацнаха с военен хеликоптер в северния град Александруполис четири дни след метежа.

Изслушването във връзка с поисканото убежище трябва да започне утре, когато двама от офицерите трябва да се явят пред комисия.

В края на юли съд в Александруполис осъди осмината, които ще бъдат изправени пред военен съд, ако ги върнат у дома, на два месеца затвор условно за незаконно влизане в страната.

По-късно офицерите бяха прехвърлени в Атина и са под полицейски арест докато молбите им за убежище бъдат разгледани. Това може да отнеме до един месец.

Осемте военни твърдят, че не могат да разчитат на справедлив процес в Турция и че, ако се върнат, животът им ще е в опасност.

Искането за екстрадиция може допълнително да обтегне отношенията между Атина и Анкара, която нарича осемте офицери „терористи”. 

#Турция #Гърция #избягали #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници