Бокова претендира за поста на ръководител на ООН

Бокова претендира за поста на ръководител на ООН
Източник: nakratko.bg
A A+ A++ A

 

„Аз твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и ООН: тоест в многостранния подход при решаването на проблемите, заяви Ирина Бокова в интервю за "Радио Франс ентернасионал", предаде БГНЕС.

„Аз не крия, че опитът, който получих при ръководството на ЮНЕСКО, а също опитът от преходния период в България, ми даде много и служи като основа, за да претендирам за поста на ръководител на ООН“, изтъкна още тя.

„Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и ООН: тоест в многостранния подход при решаването на проблемите, заяви Ирина Бокова в интервю за "Радио Франс Ентернасионал".

Бокова напомни, че „трите най-важни основи в дейността на ООН са борбата за мир, осигуряване на безопасността, а също развитието, по-специално в сферата на човешките права“

"Тези кризи, на които сме свидетели в момента – проблемите на бежанците, климатичните промени, тероризмът, екстремизмът, различните прояви на нетърпимост – всичко това ни показва не че ООН не отговаря на стоящите пред нея задачи, както твърдят критиците, а напротив, че ни е необходима повече ООН, необходими са повече преговори, повече дипломация", изтъква българската кандидатка.

Тя добави, че в съвременния свят се променя характерът на конфликтите. „Те вече са не между държавите, а вътре в тях, където се наблюдава разпад на различни общности, възниква етническо съперничество, противостоене и преследване на религиозна основа“.

Бокова е убедена, че „ООН трябва повече да участва в предотвратяването на конфликтите, осъществявайки подкрепа за културата на мира в отношенията между хората“.

Борбата за поста генерален секретар на ООН е открито съревнование на идеи и опит, компетентност на кандидатите при управление на определени ситуации. Смятам, че едно от предимствата ми е, че трябваше да решава въпроса с финансовата криза на ЮНЕСКО. Наложи се да осъществявам редица реформи, което беше твърде сложно, необходимо бе да се решават едновременно политически и финансови задачи", сподели ръководителката на международната организация.

Тя отбеляза, че откакто от 2009 година е генерален директор на ЮНЕСКО, „е концентрирала усилията на организацията върху такава приоритетна задача като осигуряване равенство на хората“. „Отделях също голямо внимание върху образованието на жените и момичетата, върху защитата им от насилие, половото равенство, повишаване ролята на жената през 21 век“, посочи Бокова. 

 

#ЮНЕСКО #ООН #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »