Южна Корея с опасения за акции на отмъщение за избягалите от КНДР

Южна Корея с опасения за акции на отмъщение за избягалите от КНДР
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

 

Република Корея предупреди днес за опасност Пхенян да се опита да убие бегълците, успели да напуснат КНДР, реагирайки по този начин на зачестилите бягства на севернокорейски граждани, предаде БГНЕС.

Много вероятно е Северна Корея да предприеме опити, за да попречи на други бягства и на брожение сред собственото й население, цитира АФП пожелал анонимност представител на южнокорейското министерство на обединението. Според него мишени на евентуални убийства в Южна Корея може да станат бегълци от комунистическия Север или активисти правозащитници.

От своя страна КНДР поиска да й бъдат върнати дузина севернокорейци работили в неин ресторант в Китай, избягали в Южна Корея през април. Според Пхенян обаче те са били отвлечени.

Това е първата реакция на комунистическия режим, след като Сеул обяви преди дни, че въпросните севернокорейци, повечето жени, вече свободно може да се установят в Южна Корея, след като са били разпитани от южнокорейското разузнаване.

Северна Корея изрази възмущението си и обяви, че това е „коварен заговор“ за прикриване на истината, а именно отвличането на групата. Ще продължим борбата, за да спасим и върнем нашите граждани, препредава агенция КЦТА думите на представител на специалния севернокорейски комитет въздаден за случая.

Групата от дузина сервитьори и техния ръководител е най-голямата избягала от Северна Корея за последните години. Повечето севернокорейци, добрали се до Южна Корея, са подложени на дълги разпити от разузнавателните служби, за да се установят сред тях евентуални шпиони. После за три месеца те биват настанявани в центрове за реадаптация, за да могат след това да започнат нов живот в Южна Корея.

Напоследък няколко случая на бягство от Северна Корея станаха централна тема на печата в Юга, последния от които през седмицата на втория по ранг в севернокорейското посолство във Великобритания Тае Йонг Хо. Пхенян нарече дипломата „престъпник“ и „човешка измет“.

Досега общо близо 30 00 севернокорейци са избягали от нищетата и репресиите и са се установили в капиталистическата Южна Корея. Груповите бягства като това на ресторантските работници, обаче са рядкост.

Северна Корея държи 130 ресторанта в 12 страни, сред които Китай, като изпратените там да работят севернокорейци са смятани за верни на режима. От ресторантите Пхенян печели близо 10 милиона долара на година. 

#Пхенян #Южна Корея #КНДР #Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »