Британски свещеник арестуван за педофилия

Британски свещеник арестуван за педофилия
Източник: www.actualno.com
A A+ A++ A

 

Британски свещеник, обвинен в злоупотреба с деца, беше арестуван на лондонско летище при пристигането си след като пет години се укриваше, предаде БГНЕС.

Лорънс Соупър беше задържан в неделя след като се върна от Косово, съобщиха от полицията.

Арестът му сложи точка на продължителна съдебна битка между Лондон и Прищина, където Соупър беше арестуван през май въз основа на издадена от Великобритания европейска заповед за арест.

Полицията в Косово изтъкваше, че свещеникът е известен като „отец Лорънс” и обявяваше пълното му име като Андрю Чарлс Кингстън Соупър.

По-рано този месец съд в Косово отказа за втори път да екстрадира католическия свещеник, тъй като давността за приписваните му престъпления е изтекла.

Косовските власти не направиха коментар на връщането на Лоурънс в Лондон и ареста му.

Лондонската полиция няма информация дали връщането на свещеника е договорено или той се е прибрал по собствена воля.

Соупър се укрива от правосъдието от 2011 година, откакто наруши наложената му от съда гаранция. Той е обвинен в насилие над пет ученици докато е преподавал в частно католическо училище в Лондон.

След като доклад разкри 21 случая на злоупотреба с деца в „Св. Бенедикт”, станали между 1970 и 2010 година, училището се извини и прие разпоредени за изпълнение препоръки, които кардинално да променят начина на управлението му.

#Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »