Цацаров: Версия "клошар" е основна, но не елиминира другите

Цацаров: Версия "клошар" е основна, но не елиминира другите
Източник: clubz.bg
A A+ A++ A

 

Версията "клошар" не елиминира други основни версии, каза днес в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров след работна среща с ръководството на Окръжна прокуратура, на МВР, Пожарна безопасност и Икономическа полиция по повод пожара в тютюневите складове, предаде БГНЕС.

За палежа на Тютюневите складове вече има задържан извършител- 44 годишният Любомир Данчев, самонастанил се на четвъртия етаж в един от складовете. Доказано е вече, че пожарът тръгва от неговата стая.

Разследването тепърва предстои, стана ясно от брифинга. То продължава като следствено дело и се поема от Окръжна следствена служба. Още утре експерти от Национална дирекция Пожарна безопасност идват на място и заедно с местни специалисти се заемат при първа възможност с изготвянето на пожарно-техническата експертиза, която ще е ключът към разследването, каза още главният прокурор.

Ще се проучи първоначалното огнище, начинът на разпространение върху останалите сгради и особено важния въпрос- по- късното запалване на четвъртата сграда, която отстои през улицата от горящото каре. "Разследването във всички случаи трябва да търси не само прекия извършител, но евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар, каза още Цацаров. Ситуацията, в която има сгради - има тежки и изключително рестриктивни процедури за опазване на културното наследство е ясна. Трябва обаче да се разбере в ситуацията, в която вече няма сгради или от тях са останали само стени, какви и колко тежки бариери отпадат пред настоящите или бъдещи собственици.

Цацаров изрази съмнение, че соченият за собственик бивш почетен италиански консул е действително такъв, но това ще се изясни по втората линия на разследването, в която са привлечени и Икономическа полиция и ДАНС. Предстои да се проследи движението на собствеността от придобиването и от частните лица и дружества до пожара. По втората линия ще се разпитват и всички длъжностни лица, начело с кмета на Пловдив и районния кмет, които имат някакво отношение към складовете.

"Ще бъде събран всеки лист хартия, от който личи инвестиционно намерение, желание за застрояване и прочее, свързано със сградите.", каза още главният прокурор. Ще се проучва и участието на "Фондация 2019", която спечели конкурса за Пловдив- Европейска столица на културата 2019 и с участието на Тютюневия град в проектите - как точно и какво се предвижда в тези проекти. С Министерството на културата вече е установен контакт, първият резултат е констативен протокол след вчерашното посещение на министър Вежди Рашидов. Още утре следователи ще получат оттам цялата документация, свързана с тютюневите складове. Екипът на Окръжна прокуратура- Пловдив, който се заема с производството по палежа, е същият, който работи и по случая със срутения през март тютюнев склад на ул."Одрин" 8 в града. Според главния прокурор, сходството между двете ситуации е видимо.

Като човек, който е роден и живее в Пловдив, искам да кажа, че той така не може да се развива, завърши главният прокурор. Той така може да се разрушава- като дух, като архитектура, като култура.

#Сотир Цацаров #Пловдив #Окръжна прокуратура #МВР #пожарна безопасност #Икономическа полиция #Любомир Данчев #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници