Йълдъръм настоя пред Борисов ЕС да либерализира визовия режим

Йълдъръм настоя пред Борисов ЕС да либерализира визовия режим
Източник: www.vsekiden.com
A A+ A++ A

Турският премиер Бинали Йълдъръм настоя пред министър-председателя Бойко Борисов, че Европа трябва да спази обещанието си и в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразумението не бъде прието, това ще изправи Европа пред голям риск, заяви Йълдъръм. 

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС", каза още турският премиер.

Премиерът Борисов призова за повече европейска солидарност за всички балкански страни при решаване на проблема с мигрантите. "Надявам ЕС да намери воля и да защитим всяка държава в ЕС. Септември имаме съвет в Братислава, след това е октомврийският съвет. Така че съм убеден, че ще намерим изход за всички европейски държави. А да съм по-ясен, ще кажа и детайлите – ще изпълним споразумението си с Турция и в същото време затваряме външните си граници само за официално преминаващите", коментира Борисов. 

В началото на разговорите Бойко Борисов заяви, че въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната е стабилен. Представителите на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на храмове на всички вероизповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Премиерът Борисов  заяви, че допринася за равнопоставеното развитие на всички региони.

Срещите на Бойко Борисов в Истанбул продължават с разговор с турския президент Ердоган.

По-рано тази седмица по време на заседанието на правителството Бойко Борисов заяви, че не вижда перспектива в Европа за решаване на проблема с мигрантска криза. Той добави, че държава след държава се спасява поединично и всеки намира някакъв член в договора с Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата панически започват да се съпротивляват.

"Бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток", коментира още Борисов. 

Според Борисов България започва да се харесва все повече на мигрантите. Поради тази причина страната ни трябва да се опитва да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения с Турция и с останалите съседи в тази ситуация.

#Бинали Йълдъръм #Бойко Борисов #ЕС #Истанбул #Ердоган #България #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"