ООН обвини Великобритания за увеличаването на престъленията на расистка основа

ООН обвини Великобритания за увеличаването на престъленията на расистка основа
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

ООН обвини британските политици за нарастването на броя на престъленията на расистка основа в резултат на Брекзит, предаде БНР. 

"Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за Европрйския съюз е допринесла за насърчаването на престъпленията на расистка основа" - е заключението на Комисията за премахване на расистката дискриминация към ООН.

В доклада на комисията се изтъква, че видни политически фигури не са осъдили расистките обиди и са създали благодатна основа за расистки предразсъдъци по време на кампанията. Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията на раситка основа около референдума на 23 юни, като само за един ден - на 25 юни - са докладвани 289 инцидента в страната. Комисията на ООН отбелязва още, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан.

Авторите на доклада посочват, че са сериозно загрижени от негативното представяне на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите. Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.

 

#ООН #Брекзит #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"