Борисов: Афганистанците влизат по 50-60 души и създават най-много проблеми

Борисов: Афганистанците влизат по 50-60 души и създават най-много проблеми
A A+ A++ A

 

Нова вълна от 2 милиона мигранти може да тръгне към Турция и Европа. За това предупреди премиерът Бойко Борисов след срещите и разговорите си в Истанбул и Берлин, съобщава Нова телевизия.

Какво точно са си казали с канцлера Меркел, Борисов избра да разкаже тази сутрин в сливенското село Мечкарево, където присъства на откриването на реновираната църква там.

Според премиера неволно се е превърнал в медиатор между Турция и Евросъюза. Все пак е предал оплакването от турските власти, че вече изнемогват, след като са приели 3 милиона мигранти. 

Премиерът успокои, че споразумението с Турция на този етап остава до месец октомври. От Меркел Борисов получи обещание за солидарност.

„От Алепо се надигат повече 2 милиона мигранти. Турция вече изнемогва. Категорично заявих на европейските колеги, че ние няма да приемаме мигранти. Някой ако си мисли, че от Австрия, Унгария или Германия ще ни връща по 10 по 20 или по 30 хиляди. При положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети. Казах им в прав текст. Как си ме представяте, чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци. Просто няма да ви пусна самолетите”, заяви Борисов.

„В момента се прави следният трик. Знаят, че имаме с Гърция реадмисия и тези, които задържаме във вътрешността на страната казват, че влизат от Турция, защото не може да ги връщаме официално. А те влизат от Гърция. По трима, по четирима - вече не са така на групи. С изключение на афганистанците, които влизат по 50-60 души и те ни създават най-много проблеми”, коментира още премиерът.

„Надявам се заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията. ЕС и Турция трябва да положат огромни усилия, но да действа до октомври споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите“, каза още министър-председателят.

Бойко Борисов посочи, че помощта, която приемаме, е вид солидарност.

„Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Възложил съм на финансовия и военния министър да мислят наличната ни сухопътна армия да се използва по-рационално особено по гръцката граница“, допълни министър-председателят, който призова гръцката страна също да спазва споразумението.

Той отбеляза, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия и обща гранична полиция.

„Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални“, допълни премиерът. 

#Бойко Борисов #министър-председател #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »