Зигмар Габриел: ТПТИ се провали

Зигмар Габриел: ТПТИ се провали
Източник: www.eppgroup.eu
A A+ A++ A

 

Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) между Европейския съюз и САЩ се е провалило, но „никой не го признава“, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от в. "Индипендънт", предаде БГНЕС.

Разговорите между Брюксел и Вашингтон имаха малък прогрес през последните няколко години. През юли в белгийската столица се проведе 14-ят кръг от преговори, който е и третият в рамките на шест месеца.

Тогава се появиха съобщения, че разговорите са без развитие, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки по сделката. По-рано през май Франция заплаши да блокира преговорите, ако споразумението остане в сегашния си вид, тъй като то фаворизира американския бизнес.

В своето изказване Габриел, който също така заема поста на министър на икономиката, посочи, че „преговорите със САЩ де факто се провалиха, въпреки че никой реално не го признава“. Той посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

Вицеканцлерът допълни, че споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС – Общото икономическо и търговско споразумение (CETA), е по-справедливо за двете страни в сравнение с ТПТИ.

Според критици един от основните недостатъци на ТПТИ е това, че ще се позволява на мултинационални корпорации да „съдят“ правителства за това, че предприемат действия, които могат да навредят на техния бизнес. Те посочват, че американски компании биха могли да избягват спазването на различни европейски здравни, екологични и други регулации, като ги оспорват в квази-съдилища, които ще бъдат създадени за решаване на спорове между инвеститорите и държавите.

#Брюксел #Вашингтон #ТПТИ #Европейския съюз #САЩ #Индипендънт #CETA #Канада #ЕС #Франция #Габриел #съдят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"