Иран разположи системата за ПВО С-300 до комплекс за обогатяване на уран

Иран разположи системата за ПВО С-300 до комплекс за обогатяване на уран
Източник: www.pan.bg
A A+ A++ A

Иран е разположил руската система за противовъздушна отбрана С-300 около подземния комплекс за обогатяване на уран "Фордо", съобщиха медиите в Ислямската република. "Фордо" се намира на около 100 километра южно от столицата Техеран, предаде БГНЕС.

"Основният ни приоритет е да защитим ядрените съоръжения на Иран при всякакви обстоятелства", коментира по държавната телевизия бригаден генерал Фарзад Есмаили, който оглавява военновъздушните сили към Революционната гвардия. Есмаили не уточнил дали системата функционира, но подчертал, че небето над Иран е едно от най-сигурните в Близкия изток.

През уикенда иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей подчерта, че С-300 е отбранителна, а не атакуваща система, но и че САЩ са направили всички по силите си Техеран да не се сдобие с нея.

Междувременно иранските военни са засекли американски безпилотен самолет да навлиза във въздушното пространство на Ислямската република. Дронът е излязъл територията на Иран, след като е получил предупреждение от армията, че трябва да я напусне. Безпилотният самолет е дошъл от територията на Афганистан, уточняват иранските военни, цитирани от агенция Тасним.

Иран сключи през 2015 г. споразумение с шест световни сили за ограничаване на ядрените си дейности. В замяна на това сделката със САЩ, Германия, Русия, Великобритания, Франция и Китай предвиждаше вдигане на санкциите, наложени на Техеран заради оспорваната му ядрена програма. След като започна прилагането на споразумението през януари 2016 г., обогатяването на уран във "Фордо" спря. Под натиск от Запада през 2010 г. Русия отмени доставките на С-300 на Ислямската република. След постигането на споразумение за иранската ядрена република обаче Москва достави основните компоненти на системата. Очаква се всички нейни елементи да бъдат доставени до края на годината.

#Иран #Ислямската република #Фордо #С-300 #Фарзад Есмаили #Али Хаменей #Афганистан #Тасним #САЩ #Русия #Великобритания #Франция #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »