Националите по модерен петобой започват тренировки преди Световното в Египет

Националите по модерен петобой започват тренировки преди Световното в Египет
Източник: www.bgswim.info
A A+ A++ A

 

Пресияна Дишева, Денис Колев и Тодор Михалев са тримата българи, които ще участват на Световното първенство по модерен петобой за младежи и девойки до 18 години в Кайро от 12 до 18 септември. Талантите ни отиват на тренировъчен лагер преди шампионата, който ще бъде на комплекс „Диана” в София и ще продължи до началото на първенството. Българите са фаворити за челно класиране, имайки предвид добрите им резултати през тази година от международни турнири, предаде БГНЕС.

„Тримата са бъдещето на модерния петобой за България. Изключително мотивирани и дисциплинирани са по време на всички лагери, а на състезанията концентрирани и дават всичко от себе си за успеха. И Дишева, както и Денис и Тодор направиха много силно представяне в последните месеци на шампионати в техните възрасти и често стигаха до медалите. Сега с нетърпение очаквам да видя тяхното представяне в Египет, защото натрупаха и опит на Европейското за мъже и жени, което беше през юни в София”, коментира президентът на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов.

Според Кузманов все още не е отминала горчивината от Олимпиадата и липсата на късмет в единствения ни участник в Рио Димитър Кръстанов. „За съжаление много малко хора научиха за представянето на Митко на Игрите. Той беше толкова близо до медал и то златен. В първата дисциплина фехтовката се представи страхотно, в плуването също, а в комбинираната дисциплина бягане със стрелба от всички беше втори на 0.45 секунди от поставяне на олимпийски рекорд. Единствено конната езда му създаде огромния проблем. Жребият за коня му отреди животно, което не се подчини на командите и Кръстанов беше елиминиран още в началото от съдиите по правилник. Ако конят беше само минал паркура от 12 препятствия и беше бутнал едно или две от тях, Димитър ставаше медалист! За съжаление обаче ние не избираме, а и не си водим конете на първенства в чужбина. Домакините на всяка проява са задължени да ги осигурят и после на всеки състезател се тегли жребий. Специалистите на модерния петобой, които гледаха дисциплината конна езда бяха категорични, че в София на Европейското преди Игрите нашите коне са били с класи над бразилските. Много спортисти, сред които носители на олимпийски и световни титли се провалиха заради ездата. И то не по тяхна вина. Моите уважения към всички ръководители на делегацията ни в Рио, но на финала на Кръстанов не дойде никой да го подкрепи, а по същото време нямаше роден атлет да се състезава в другите спортове. Представям си как щеше да изглежда церемонията по награждаването, ако коня на Димитър беше минал паркура. И на женския и на мъжкия финал присъства лично Томас Бах — президентът на МОК, което показва значението на модерния петобой за олимпийското движение. Но вероятно заради транспортните проблеми не е присъствал човек от спортното министерство или БОК. Ние от федерацията оценяваме като отлично представянето на Кръстанов и сме убедени, че на следващата Олимпиадата в Токио, където той ще бъде на 26 години, да има малко повече късмет и ще донесе отличие за България”, допълни Андрей Кузманов. 

#Кайро #Диана #София #България #Андрей Кузманов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"