Фандъкова: София има гарантиран 1 млрд. лв. за новия програмен период

Фандъкова: София има гарантиран 1 млрд. лв. за новия програмен период
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

София вече има гарантиран 1 млрд. лв. за новия програмен период. Това съобщи днес на Шестия дискусионен форум на тема "Строителството през 2017 г. - перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014-2020" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Форумът е организиран от Камарата на строителите в България, предаде БГНЕС.

Голямото предизвикателство, което стои пред Столичната община, е качественото изпълнение на проектите. Очаквам от строителите отговорно отношение към изпълнението на проектите, посочи Фандъкова. По думите ѝ особено важни за качеството са техническите ръководители, които на терен могат да дадат най-добрите решения.

В новия програмен период София ще продължи да бъде лидер в развитието в използването на европейските средства за инвестиции в града, отбеляза Фандъкова. София е бенефициент на първия одобрен проект на новата оперативна програма "Транспорт" за метрото.

До този момент за най-екологичния транспорт са одобрени 752 млн. лв., съобщи кметът. Като включим и вече подписания договор по ОП "Региони в растеж" за градска среда, както и проектите за енергийна ефективност, които са на обща стойност 240 млн. лв., в София вече има гарантиран около 1 млрд. лв. за новия програмен период, изтъкна столичният кмет. Тя информира, че е в ход процедурата за изготвяне на прединвестиционното проучване по ОП "Околна среда", което ще позволи привличането на около 0,5 млрд. лв. за развитие на ВиК мрежата.

Ще продължим да използваме максимално от финансовите инструменти, посочи кметът. София вече има практика в това отношение, отбеляза тя. Чрез общинските търговски дружества ние инвестираме в публична инфраструктура.

Столичният кмет каза още, че продължава да се работи по Националната програма за подобряване на енергийната ефективност. В София вече са сключени договори за целево финансиране на 161 сгради. За 91 от тях са сключени договори за техническо и енергийно обследване.

Обявени са обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за 33 сгради. Избрани са изпълнители и са сключени договори за шест сгради, съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че преди няколко дни Столичната община получи потвърждение за кредитния си рейтинг, което позволява инвестирането на собствени средства.

Кметът Фандъкова посочи, че през следващата година ще се освобождава наземната част от строителството на метрото и има готовност в строителната програма на общината да бъдат включени ремонтът на бул. "Дондуков" и на ул. "Граф Игнатиев", както и връзките с Околовръстния път.

#Йорданка Фандъкова #Столичната община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »