Местан: Ако ДОСТ има кандидат, това ще бъде председателят на партията

Местан: Ако ДОСТ има кандидат, това ще бъде председателят на партията
Източник: www.front.bg
A A+ A++ A

Регистрирането на партията за участие в президентските избори не е равно на издигане на кандидат от наша страна. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан, след като партията внесе в ЦИК документите за регистрация за участие в предстоящите президентски избори. „Ако ДОСТ има кандидат, това ще бъде кандидатурата на председателя на партията”, заяви той в отговор на въпрос във връзка с евентуална негова кандидатура, предаде БНТ.

Регистрацията на партията е факт, предадохме 5 026 подписа, каза Местан и отново посочи, че „това не е равно на участие на ДОСТ със своя кандидат-президентска двойка”.

„Ние смятаме, че президентските избори не могат да бъдат сведени до тактическо съображение да се преброим, защото те са изключително важни за посоката, в която ще се развива България. Ние бихме искали България да се развива като евроатлантическа държава и с акта на регистрацията на партията в президентските избори заявяваме категорично, че целият наш политически ресурс ще бъде впрегнат за това следващият президент на България да бъде откровен атлантик и европеец”, заяви Местан и подчерта, че за него критерият за НАТО-вец е отношението към Крим.

Той подчерта, че от тази гледна точка окончателното им решение ще зависи от профила на кандидатите за президент на другите системи партии с реални шансове да се преборят за президентската институция. Според него този въпрос трябва да бъде поставен и в друг контекст.

„Ние смятаме, че в България има една много добре премислена стратегия за укрепване и разширяване на националистическото пространство в Българската политика с крайна цел крайните националисти в България да постигнат впечатляващ резултат, за да се легитимира евентуално тяхно участие вече открито в управлението на страната на принципа: народът така ни подреди”, анализира той и припомни, че този израз е на премиера Бойко Борисов.

Според Местан е много интересно дали в крайна сметка той ще е кандидатът за президент на ГЕРБ. „Какъв знак ще бъде, ако Бойко Борисов не е кандидат за президент? Аз съм категоричен в тезата си, че некандидатирането на Бойко Борисов е откровен политически знак, заявка за трети премиерски мандат. Но понеже и той знае, че третият премиерски мандат е доста рискове, минимум защото вече ще е загубил така удобното клише – виновни са предишни управляващи, защото ще влезе в третия си мандат от позиция на най-дълго управлявалият български политик и всичко добро, както и всички негативи на управлението ще се пишат точно на него. И в този смисъл той не би поел непремерен риск за трети премиерски мандат, ако няма в главата си властова формула, която да осигури неговото собствено разбиране за стабилност”, подчерта той.

Според Местан в това разбиране за стабилността се включва участието на популярните партии на деня и лидерът на ДОСТ изказа теза, че евентуален трети премиерски мандат на Борисов ще предполага формула на властта с участието на крайните националисти. Местан напомни, че за Борисов това не би било и ново, защото той бил първият политик, който легитимирал участието на Атака през 2009г. пряко в управлението на страната.

„Г-н Борисов не би поел рискът да управлява, ако формулата на властта не покрива представата му за стабилност. И понеже вторият елемент от тази стратегия е да няма силна опозиция, не бих изключил и вариант, в който към тази двупартийна коалиция като гарнитура да се пришие и БСП. Разбира се за това е необходимо да има силен резултат на крайните националисти, за да се отвори пространство за максимата: народът така ни подреди”, заяви той. Според Местан това би бил най-лошият сценарий за развитие на демократичния процес в България и те ще бъдат опозиция на една подобна стратегия.

#ДОСТ #Лютви Местан #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"