Надя Танева: Мустафа е емоционално травмиран от случилото се

Надя Танева: Мустафа е емоционално травмиран от случилото се
Източник: www.gustonews.bg
A A+ A++ A

Липсата на сигнал от страна на болницата в Пловдив до социалните служби за изоставения 9-годишен Мустафа е усложнила психическото състояние на детето. Това заяви директорът на „Социално подпомагане" в Пловдив- Надя Танева. С момчето вече работи психолог. Другите деца, които също са изоставени, вече са настанени в защитено жилище, предаде БНТ.

Болницата в Пловдив, където се лекува малкия Мустафа, е била длъжна да уведоми социалните служби още в момента, когато близките му са си тръгнали. В момента детето е физически добре, но емоционално травмирано от случилото се.

"Ако бяхме уведомени своевременно, нямаше да се стигне дотук, детето щяха да му бъдат посрещнати абсолютно всички базови нужди, не говоря само за дрехи, облекло и т.н., но емоционалната и психическа подкрепа и психологическа, която му липсва със сигурност щеше да бъде посрещната от отдел „Закрила на детето", коментира Танева.

Социалните работници вече работят за стабилизиране на детето, докато очакват майката на Мустафа да го посети.

"На този етап няма вариант да бъде върнат Мустафа при нея, тъй като самата тя вчера е дeкларирала, че не може да се грижи за останалите деца и те са настанени в център за настаняване от семеен тип в Кърджали", каза още директорът.

Най-малкото дете ще бъде дадено за осиновяване, тъй като майката се е отказала с декларация от него. За Мустафа най-адекватната мярка е приемно семейство, въпреки, че в момента се проучва и разширеният семеен кръг, за да се прецени има ли вариант да бъде настанен и при роднини. Въпреки, че тепърва ще се уточнява имат ли пропуски социалните служби в Кърджали относно изоставените деца, става ясно, и че те не са знаели за проблемите в семейството. 

"При колегите също не е имало сигнал по никакъв повод, единствените срещи, които са били с майката е тогава, когато тя ражда най-малкото дете и декларира, че иска то да бъде изоставено от нея в ДМСГД, след което колегите са я наблюдавали, но тя хаотично сменя адресите си, отглеждани са от бабата", коментира още Танева.

За останалите деца, настанени в център от семеен тип в Кърджали, ще се търси възможност да продължат да живеят заедно. Приемни семейства от област Кърджали вече са изявили готовност да се грижат за изоставените деца. 

#Пловдив #Мустафа #Надя Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »