Делегати от Европа и света идват на акушерски форум в София

Делегати от Европа и света идват на акушерски форум в София
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

В Международната акушерска конференция, която започва довечера в София, ще вземат участие над 50 делегати от Европа и света. Събитието се организира от Алианса на българските акушерки, а във фокуса на дискусиите ще бъдат проблемите около въвеждането на акушерски модел на грижа за бременните и раждащи жени у нас, предаде БНР.

Научни изследвания доказват, че този модел води до по-малко травматизъм и смърт при майки и бебета. "В България бебетата, които загиват около раждането и до месец след него, са два пъти повече на брой родени деца, от средното за Европейския съюз, и вие трябва да потърсите причините за това", коментира Марви Олинен, президент на Европейската акушерска асоциация и  професор в Кралския колеж по акушерство във Великобритания.

"Няма смисъл от данните и статистиката, ако няма анализ, защо цифрите са толкова високи, защото не е само един фактор, трябва да се проследи, дали има разлики в процентите, съответно в качеството на грижа в различните региони, има ли значение от какъв специалист се оказва тази грижа, или факторите са външни - например, имате висок процент преждевременни раждания. Причината за това също може да бъде, че бъдещата майка е под стрес или, че се храни неправилно. Така че - цифрите не са всичко. По-важно е да изследвате какво води до тях", каза още той.

#Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"