Захариев остава в ареста по обвинение за тероризъм

Захариев остава в ареста по обвинение за тероризъм
Източник: www.prb.bg
A A+ A++ A

 

Спецсъдът стави за постоянно в ареста Иван Захариев, обвинен за боравене с огнестрелни оръжия с цел тероризъм, предаде БГНЕС.

По искане на специализираната прокуратура, съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо Иван Захариев, обвинен в подготовка за тероризъм, съобщиха от прокуратурата.

21 годишния мъж е с двойно гражданство - българско и австралийско. Според прокуратурата от няколко месеца в България той се подготвя, за да се включи в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия.

Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

Преди два дни прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР извършили множество претърсвания и изземвания. При тях са открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, казват от прокуратурата. 

#Иван Захариев #тероризъм #ДАНС #съдът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »