Ракетата, свалила малайзийския самолет на Украйна, е руска

Ракетата, свалила малайзийския самолет на Украйна, е руска
Източник: balalaika24.ru
A A+ A++ A

 

Ракетата, която е свалила малайзийския самолет MH17 над Украйна е била изстреляна от района на населеното място Первомайское, на юг от украинския град Снежное, което по това време е контролирано от украински бунтовници. Това показва предварителните резултати от доклада на водената от Холандия Международната следствена група, разследваща инцидента от 2014 г., предаде БГНЕС.

Според разследващите до това място ракетата е била докарана от територията на Русия.

„На базата на криминалното разследване ние заключихме, че полет MH17 е бил свален от ракетна система БУК, серия 9М83, която е дошла от територията на Руската федерация“, заяви ръководителят на холандското полицейско разследване Уилберт Паулисен. По неговите думи по-късно системата за изстрелване на ракетата е била върната в Русия.

„БУК, който е бил използван за унищожаването на самолета, е бил внесен от руска територия и Международната следствена група може да установи точния маршрут на неговото превозване“, допълни Паулисен.

По-рано концерна „Алмаз-Антей“, който произвежда комплекса БУК, установи, че при свалянето на самолета е използвана стара модификация на ракетата - 9М38. Производството на този вид ракети е преустановено през 1986 г., а всички боеприпаси от този вид са премахнати от руско въоръжение през 2011 г.

От Международната следствена група посочиха още, че подозират над 100 човека за съпричастност към транспортирането и пускането на ракетата, свалила самолета.

„Боинг 777“ на Малайзийските авиолиний извършващ полет МН17 по маршрута Амстердам – Куала Лумпур се разби в Украйна на 17 юли 2014 г. При трагедията загинаха 283 пътници и 15 души от персонала, граждани на десет държави. Като причина за инцидента се посочва изстрелването на ракета земя-въздух или въздух-въздух.

Още след нападението Русия беше сочена като основен отговорник за трагедията, тъй като се смята, че бунтовници, подкрепяни от Москва са свалили самолета. Това доведе и до въвеждането на редица политически и икономически санкции срещу Руската федерация, голяма част от които са в сила и днес.

Русия отрича да има участие в свалянето на самолета. 

#MH17 #ракетата #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"