Плевнелиев: България разчита на Великобритания за стабилността в Югоизточна Европа

Плевнелиев: България разчита на Великобритания за стабилността в Югоизточна Европа
Източник: balkanec.bg
A A+ A++ A

 

„Великобритания е наш стратегически съюзник и партньор в рамките на НАТО и тези приятелски отношения трябва да бъдат съхранени, независимо от взетото решение за напускане на ЕС“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министъра на отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС.

Опазването на границите на европейските страни, миграцията, борбата с тероризма, киберсигурността и енергетиката, бяха определени по време на срещата като ключови предизвикателства пред сигурността на европейските държави. „България успя да се утвърди като „остров на стабилност“ в Югоизточна Европа в изключително трудно време и разчитаме Великобритания да остане ангажирана с проблемите на региона и да продължи да подкрепя своите съюзници“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът припомни също така, че страната ни е инвестирала значителни средства за повишаване на сигурността на европейските граници и продължава да е една от малкото държави, които спазват правилата и следват процедурите за регистрация на влизащите у нас мигранти. „Трябва да бъдем честни и да разграничаваме бягащите от войните хора от търсещите по-добри икономически възможности в Европа мигранти“, добави държавният глава.

Министър Фалън посочи, че Великобритания увеличава своята подкрепа за повишаване на отбранителните способности на страните от Балтийския регион, но разбира притесненията от променената среда на сигурност и на държавите от Черноморския регион. Той отбеляза също така, че Великобритания обмисля възможностите за оказване на подкрепа за охраната на въздушното пространство в региона, както и за участие на конкурентна основа в процеса на модернизация на българските Въоръжени сили. Министър Фалън даде висока оценка и на положените от страната ни усилия за подобряване на охраната на външните европейски граници.

Обща беше оценката, че енергийната диверсификация е от решаващото значение за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси за държавите от Югоизточна Европа. Президентът Плевнелиев благодари за оказаната на страната ни подкрепа за изграждането на интерконекторната връзка с Гърция и потвърди интереса на България да задълбочи партньорството си с различни компании за проучване на потенциалните находища на природен газ в българската акватория на Черно море.

По време на срещата беше отбелязана и позитивната тенденция в двустранния стокообмен между България и Великобритания. През 2015 г. е отчетен ръст от почти 15% и той достига 1.07 млрд. евро. „Европейският съюз е сред основните икономически партньори на Великобритания, с който са свързани значителни взаимни инвестиции и много работни места и ще положим всички усилия процесът по напускане на ЕС да не засегне по никакъв начин икономическия обмен“, увери министър Фалън.

#ЕС #Росен Плевнелиев #НАТО #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »