НСИ: Бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно тръгва нагоре

НСИ: Бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно тръгва нагоре
Източник: www.economic.bg
A A+ A++ A

 

През септември 2016 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец. Анкетата отчита подобрение на показателя в промишлеността, строителството и търговията на дребно, докато в сектора на услугите се регистрира понижение, съобщиха от НСИ, предаде БГНЕС.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 1.0 пункт в сравнение с август, което се дължи на по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на настоящата производствена активност оценките им са леко подобрени, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са тя да се увеличи. Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, остават свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството” се увеличава с 1.4 пункта в резултат на оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансови проблеми.

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 0.6 пункта в сравнение с август, което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като анкетата регистрира засилване на негативното влияние на втория фактор. Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 3.6 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията им за следващите три месеца са по-резервирани.

През последния месец се отчита засилване на неблагоприятното въздействие на фактора „несигурна икономическа среда”, който измества на второ място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени в сектора мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

#НСИ #бизнес климат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"